<< Terug naar pagina 42 :: < Vorig artikel op de pagina :: Volgend artikel op de pagina > :: Print pagina
K(r)ies is

Het is 9 juni. Het is verkiezingsdag. Ik vind het altijd iets feestelijks hebben. Vandaag kan iedereen fijn invloed uitoefenen op de stand van het land en wat voor samenleving we willen. Stemmen moet weer ouderwets met een rood stempotlood. Geweldig toch. Ik wilde dat de HEMA verkiezingstompouces had om gezellig 's avonds bij de uitslagenavond bij de koffie op te peuzelen. Het is net het Eurovisiesongfestival waarbij we wel mee doen in de finale.

Maakt een stem verschil? Ik denk altijd maar aan Winston Churchill: 'Democratie is de slechtste vorm van bestuur uitgezonderd alle andere vormen die uitgeprobeerd zijn'. Je moet het doen met wat je hebt. Ik stem. En het is een serieuze zaak dit keer. Het is crisis. Overal moet rigoureus het mes in. Anders spelen we volgens de lijsttrekkers binnenkort zelf mee in onze eigen Griekse tragedie. Besparen dus! Pensioenleeftijd verhogen? Hypotheekrente afschaffen? Rekening rijden invoeren? Snoeien in de sociale zekerheid? Straaljager terugsturen? Culturele veld grondig schoffelen? Het milieu afschaffen? Derde wereld niet meer ontwikkelen?

Een kritiekpunt bij al die scenario's en keuzes was dat de beleidslui zichzelf buiten schot hadden gelaten. Niet handig natuurlijk. Iedereen begon gelijk te roepen dat er bestuursorganen opgeruimd konden worden. (Van het waterschap moeten we trouwens afblijven. Dat is een toekomstig exportproduct. Na Katrina kwamen de Amerikanen kijken hoe hier het waterbeheer georganiseerd was). Maar ik ben voor het opruimen van bestuurlijke drukte. Het is te ingewikkeld geworden allemaal.

Genoeg te kiezen dus. Met de Stemwijzer, het Kieskompas en de Groene, Gele of Bruine Kieswijzer weet je in 15 minuten wat je aan moet kruisen in het stemhokje. Wij boeren en burgers gaan dus kiezen. Daarna is de beurt aan de geachte gekozenen. Niet pappen en nathouden maar echte keuzes maken. Alle onderzoeken laten zien dat er bij de boeren en burgers draagvlak voor is. Wij zitten er niet mee als er iets gebeurd met de pensioenleeftijd of de hypotheekrente. Voor de kiezers is dat geen breekpunt. Heren en dames politici: het is crisis, dus kies is.

Martin Vastenhout

<< Terug naar pagina 42 :: < Vorig artikel op de pagina :: Volgend artikel op de pagina > :: Print pagina
PDF
Zoom only on pages
Thumbnails
Search
Instructions
Options
9-6-2010